Historia

IF Brommapojkarna grundades den 13 april 1942 på Yllevägen 6 vid Brommaplan. Föreningens förste ordförande blev Tage Mårdh, vice värd i huset där småpojkarna Bengt Ström, Arne Borgström, Tore Bjuggfält, Gunnar Westerlund och Stig Starkenberg ville starta en förening.

– Vi var från början ”kvartersgrabbar” som hade startat en liten klubb, där målsättningen i första hand var att få spela i ”kvalifiken”. Ja, så hette Stockholmsfotbollens lägsta serie under 1940- och 50-talen, berättade legendariske eldsjälen, numera bortgångne, Arne Borgström i BPs jubileumsskrift 1992.
För killarna kring Brommaplan på 1940-talet, där även Lennart Johansson ingick, dagens UEFA-president och Svenska Fotbollförbundets tidigare ordförande, fanns med i kamratkretsen, stod inte bara fotboll på programmet. Bordtennis, bandy, brottning, friidrott, armbrytning (!) var andra populära aktiviteter.

I bordtennis vann BP t.o.m både division V och VI i början på 1950-talet. Bandy togs upp på programmet 1953, med start i lägsta Stockholmsserien. ”Storhetstiden” inföll i mitten på 1960-talet, då laget spelade i gamla division III- idag division II – under några säsonger. Det fanns även en ungdomsverksamhet, så bra att BP:s pojklag födda 1940 fick representera Stockholm i en match mot Uppland. På ungdomssidan har klubben också under 1950- och 60-talen deltagit med lag i St:Erikscupen och dess föregångare AT-cupen i ishockey; oftast med bra resultat.

Det officiella startåret för BP ungdomssektion var 1954 med fotboll, bandy och ishockey på programmet. Efterhand blev fotbollen den mest dominerande grenen, både kvantitativt och resultatmässigt, vilket uppmärksammats på högsta nivå många gånger:

– Som utbildningschef inom Svenska Fotbollförbundet har jag på flera kurser och konferenser haft tillfälle att peka på IF Brommapojkarnas föredömliga förenings- och ungdomsverksamhet, berömde bl a, numera bortgångne, Birger ”Farsan” Sandberg i BPs jubileumsbok 1992.

– Som St:Erikscupsreporter i över 25 år har det självfallet handlat väldigt mycket om BP. Och det har sin naturliga förklaring med en klubb som vunnit ”Silverbollen” – priset till bästa förening på pojksidan i St:Erikscupen i fotboll 23 av de senaste 24 åren, kommenterade Expressens sportreporter Claes-G Bengtsson i samma bok.

Fotbollen tog över
Fotbollen blev alltså snart nummer ett inom BP. Marschen uppåt startade på allvar när frukterna av Allan G Carlssons pionjärarbete på ungdomssidan kunde börja skördas. Med Allans, och sedermera sonen Claes-Görans, idoga arbete började en satsning på ungdomssidan som fortfarande bara accelererar och accelererar; idag har BP cirka 265 ungdomslag i seriespel och därmed kan klubben titulera sig Europas största fotbollsklubb.

1969 började marschen uppåt
En blick i backspegeln visar att 1969 var ett historiskt år, då gick BP upp i gamla division II, idag att jämställas med division I. Därefter har laget, med några få undantag, hållit till i ”ettan”, där bästa placeringen är en andraplats från 1986. 2007 spelade BP sin första säsong i Allsvenskan. Totalt har det blivit fem säsonger i den högsta serien, 2009, 2010, 2013 och 2014 har det spelats allsvensk fotboll på Grimsta. Många, sedermera, högst meriterade spelare och även tränare har börjat sina karriärer hos BP.

Exemplen kan faktiskt mångfaldigas; här nämner vi några: Anders Limpar, Sten-Ove ”Putte” Rahmberg, Thom Åhlund, Thomas Bergman, Pascal Simpson och Tomas Gustafsson. Proffsmeriterade ishockeystjärnorna Mats Walltin, Per-Erik Eklund och Tommy Albelin har också haft den svartrödrandiga tröjan på sig. Både Mats och Per-Erik i A-lagssammanhang t o m. Sveriges f.d. förbundskapten i fotboll, Tommy Söderberg, har flera år bakom sig i klubben, både som ungdoms- och seniortränare. Aktiva spelare i Europa som är fostrade i BP är Albin Ekdal i Hamburger SV (Tyska Bundesliga), Kristoffer Nordfeldt i Swansea FC (Engelska Premier League), Ludwig Augustinsson i Werder Bremen (Tyska Bundesliga), John Guidetti i Celta Vigo (Spanska La Liga), Simon Tibbling i FC Groningen (Holländska Eredivisie)

Verksamhetsberättelser

Verksamhetsberättelse 2017
Verksamhetsberättelse 2016

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2014
Verksamhetsberättelse 2013
Verksamhetsberättelse 2012
Verksamhetsberättelse 2011
Verksamhetsberättelse 2010
Verksamhetsberättelse 2009
Verksamhetsberättelse 2008
Verksamhetsberättelse 2007
Verksamhetsberättelse 2006 nr 1
Verksamhetsberättelse 2006 nr 2

Statistik

Herr
Serietabeller
Spelare A-Ö 1952-67
Spelare A-Ö 1968-2017
Spelare år för år 1968-2017
Statistik Allsvenskan
Kvalmatcherna
Cupmatcherna
Lagledningen år för år
Topplistor
Guldlagen i JSM och PSM
Landslagsspelare
Sammanfattning Allsvenskan
Brommapojkarna i Europa

Dam
Serietabeller
Resultat i sammandrag
Alla spelare a till ö 1980–2017
Alla spelare år för år
Lagledning år för år

Bildspelet ”BP Alumner”
BP Alumner