Elitettan nästa!

Share

BP spelade 0-0 i den avgörande kvalmatchen och därmed blev det ett efterlängtat avancemang till Elitettan 2019. Glädjen förstärktes av ett nytt Grimstapublikrekord för BPs damlag. ...

Text & foto: Tore Kleist

Stort jubel utbröt bland rekordpubliken på ett soligt Grimsta när domaren Emma Wesselgård efter många tilläggsminuter blåste av kvalmatchen mellan BP och IK Rössö från Uddevalla. Matchen blev mållös och det innebär att det blev BP som med hjälp av bortavinsten i söndags knep den åtråvärda platsen i Elitettan 2019.

Första halvlek präglades av stor kamplusta från bägge lagen. Precis som nere i Uddevalla dominerade Rössö de första 15 minuterna. Man pressade högt och hindrade BPs anfallsuppbyggnad effektivt. Bollen var mestadels på BPs planhalva men Rössö lyckades inte skapa några riktigt farliga målchanser. Hemmalaget tog med tiden mer tag i spelet på mittfältet. Ett bakslag kom i den artonde minuten då Elin Sjölander åkte på en sträckning i baksidan av låret mitt i en djupledslöpning. Michaela Larsson blev inbytt, säkert ungefär en halvlek tidigare än planerat. I fortsättningen var det BP som skapade mest framåt, bland annat genom flera fina framstötar av Rebecka Lundblad Roth på högerkanten. Den farligaste chansen kom från andra kanten, då Michelle Rojas Flores tog sig djupt ner mot kortlinjen, spelade snett inåt bakåt och det var nära att en Rössö-försvarare stötte in bollen i eget mål.

I andra halvlek fortsatte lagen att ha ganska bra kontroll på varandras anfallssspel. Det var mycket kamp på mittfältet, där Aisha Faiqi gjorde sådan nytta i bollvinnandet att hon fick matchvärdens utmärkelse som bästa spelare i hemmalaget. Rössös bästa målchans kom när duktiga Emma Karnström kom nästan fri centralt och fick iväg ett skott som smet centimeter utanför Nichole Perssons högra stolpe. I sista ordinarie spelminut slog Daniella Novaković in bollen i mål och många spelare och åskådare trodde att det var avgjort. Dock hade assisterande domaren lyft flaggan för offside, och spänningen kvarstod. Efter flera skadeavbrott i andra halvlek hade domaren lagt på 5-6 minuter. BPs försvar fortsatte med det de gjort större delen av kvalserien, stå rätt och spela med tillräckligt lugn för att reda ut alla anfallsförsök.

Nu kan hela BP njuta av segerns sötma och platsen i Elitettan 2019. En tävlingsmatch till ska klaras av, då AIK kommer till Grimsta 1 november för match i Svenska Cupen. Annars är det bara för sportchefen Staffan Jacobsson och resten av klubbledningen att börja arbetet med att förbereda sig för spel i en högre division. BP Media kommer självklart att följa detta arbete och komma med uppdateringar under vintern. Vi återkommer också med uppföljningar av årets säsong, så titta gärna in på hemsidan och Youtube-kanalen ofta. Nu skickar vi ett stort grattis och ett tack för en fin säsong till spelarna och ledarna!