Hammarby för svåra i premiären

Share

BP lyckades inte att hota Hammarby i lördagens premiärmatch. Ett starkare hemmalag kunde efter bland annat en BP-utvisning och ett mycket tveksamt mål till slut vinna med klara 4-0 ...

BP lyckades inte att hota Hammarby i lördagens premiärmatch. Ett starkare hemmalag kunde efter bland annat en BP-utvisning och ett mycket tveksamt mål till slut vinna med klara 4-0.

Text: Tore Kleist

Det blev en något sönderryckt match i Elitettans första omgång, med ganska många spelavbrott på grund av av skador och varningar, och förra årets allsvenska Hammarby IF stod efter två mål i varje halvlek som segrare.

Redan från start och sedan genom hela matchen var det ganska tydligt att hemmalaget var något starkare i det mesta. Det var inte jättestor skillnad i de olika momenten men med lite säkrare bollbehandling, lite starkare fysik, lite snabbare speluppfattning blev det ändå sammantaget en ganska klar dominans. Det skapades några halvchanser åt båda håll, men det dröjde nästan en halvtimme innan första målet kom. Hammarbys Emma Jansson fick till ett långt inlägg från djupt ner på vänsterkanten, och när bollen passerat hela BP-försvaret stod Astrid Larsson i princip fri och kunde behärskat slå in bollen bakom Nichole Persson. Fem minuter senare hade BP sin bästa chans i halvleken när Tempest-Marie Norlin bröt igenom med en långlöpning och sköt ett lågt skott i burgaveln. Med en minut kvar av halvleken kom matchens mest omstridda situation. BPs mittback Alice Carlsson kolliderade med anfallande Emilia Larsson och blev liggande i målområdet. Då det såg ut som en huvud- eller nackskada var de flesta inställda på att domaren skulle blåsa av spelet, men så skedde inte. I sekvensen efter, med Carlsson fortfarande liggande i princip orörlig, kunde samma Larsson slå in 2-0-målet. Det blev upprört i BP och Michelle Rojas Flores fick i den vevan gult kort. Carlsson kunde så småningom resa sig och spela vidare, med vissa nacksmärtor.

Andra halvlek var inte ens tio minuter gammal när Rojas Flores fick sitt andra gula kort, även denna gång på grund av protester. BP gav dock inte tappt, utan strax efter skapade man ännu en chans för Tempest-Marie Norlin. Hon kom i bra fart rakt framifrån, fick till en bra låg skruv mot bortre stolpen och åtminstone var undertecknad på väg att notera seriens första BP-mål. Skottet smet dock precis utanför stolpen, och i stället lyfte Hammarby åter upp spelet och fem minuter senare hade man definitivt avgjort matchen med två snygga mål, signerade Klara Folkesson och Astrid Larsson.

– Vi håller ändå ihop efter utvisningen, sa BPs tränare Marcelo Fernández efter matchen. Spelarna viker inte ner sig och hjälper varandra. Även i första halvlek står vi upp bra och följer vår matchplan. Det som händer vid 2-0-målet och utvisningen påverkar oss förstås, och oavsett vad som händer är det långt ifrån okej med två varningar på grund av snack.

Med kvarten kvar hamnade även sportchefen Staffan Jacobsson i onåd hos domaren och fick följa resten av matchen från läktaren. Detta efter en situation när Alice Carlsson än en gång låg efter en smäll mot huvud och nacke, utan att spelet blåstes av. Sammantaget kan domarinsatsen definitivt diskuteras men BPs spelare och ledare måste också som Fernández uttryckte det ”växa in i kostymen”, och i det gäller att inse att det är mer fysiskt i Elitettan och att domarna har en högre tröskel. Det blev stundtals lite för mycket fokus på domaren och uteblivna frisparkar. Spelmässigt var det ändå mycket som såg ganska bra ut, med fina insatser av inte minst backlinjen som inte släppte till många chanser utöver målen. Trots smällarna mot nacken fullföljde Alice Carlsson matchen, och var i mitt tycke bäst i BP. Om förhandstipsen stämmer att Hammarby kommer kämpa i serietoppen, kan vi nog trots allt se med tillförsikt på BPs chanser i serien.

På skärtorsdagens kväll är det dags för hemmapremiär på Grimsta. Sundsvall DFF står för motståndet. Varmt välkomna att inleda påskfirandet i rödsvart!