JDM-Guld till DamU efter finalseger mot Enskede IK

BP är bäst i stan. Under onsdagskvällen spelades finalen i Junior-DM på Enskede IP. Ett rödsvart derby med inramning och stämning en final kan kräva. Enskede IK tog ledningen sent ...

BP är bäst i stan. Under onsdagskvällen spelades finalen i Junior-DM på Enskede IP. Ett rödsvart derby med inramning och stämning en final kan kräva. Enskede IK tog ledningen sent i andra halvlek, BP svarade direkt i andra halvlek och i slutminuterna kom så även avgörandet. 2-1 till BP efter en jämn final. BP:s andra JDM-guld på flicksidan är därmed noterat.

Text och foto: Peter Appelquist

BP:s DamU-trupp har en låg snittålder och har under säsongen matchats i både Svenska Spel F19 och SM F17. Till JDM-finalen skickades främst spelare med mer speltid i F19-serien och dessa ställdes mot ett Enskede IK med flertalet spelare som under året fått gott om matchrutin i Division Ett Södra Svealand. Tufft på pappret, men det är på planen det ska avgöras.

I första halvlek får vi notera målvakt Matilda Engström som planens gigant. BP är lite för slarviga i sina uppspel och vid fyra tillfällen har Enskede faktiskt frilägen, men Engström avstyr samtliga med fina parader. Engström till trots ska hemmalaget ta ledningen. Vi har kommit nära halvtidspausen när en snabb omställning ger fina ytor för Enskede. Engström räddar det första avslutet, men returen hinner varken hon själv eller någon BP-kollega fram på, 1-0 från nära håll.

Till andra halvlek skruvade ledarstaben lite och pekade på detaljerna som kan avgöra, tappa inte boll, slarva inte i uppspel och gör det ni är bäst på. Precis så tar sig BP an den andra halvleken. Redan sex minuter in i andra halvlek är det kvitterat. Ett snabbt, fint anfall avslutas med en crossboll från Julia Siljeholm mot Stephanie Castro Tello som elegant lyfter bollen över den utrusande målvakten. 1-1 och finalen lever i högsta grad.

Matchbilden utvecklar sig sedan intressant till att BP för mycket av spelet, men där Enskede hotar rejält, främst på lagets vänsterkant där flera chanser skapas. BP har dock marginalerna med sig.

Mot slutet böljar spelet rejält, spelarna är rejält trötta och lagen blir ”långa”. Misstagen blir fler och det är helt öppet hur matchen ska sluta. Med fem minuter kvar ska avgörandet komma. BP får frispark på högerkanten, halvvägs in på planhalvan. Nova Schmiedtke måttar frisparken som nickas ner av Emelie Fonseca Johansson. Bollen landar framför fötterna på Angelica Kreüger som enkelt kan stöta in guldmålet.

BP håller undan och släpper lös glädjen på innerplan. BP tar första JDM-guldet sedan 2005 och kröner därmed en debutsäsong som U-trupp med en guldmedalj.