Jebali stora skillnaden när BP föll hemma mot Elfsborg

Elfsborgs högre tempo avgjorde mot ett omständigt BP när BP föll med 0-2 hemma på Grimsta. Issam Jebali i gästerna var som väntat ett hot och avgjorde matchen till Elfsborgs fördel ...

Elfsborgs högre tempo avgjorde mot ett omständigt BP när BP föll med 0-2 hemma på Grimsta. Issam Jebali i gästerna var som väntat ett hot och avgjorde matchen till Elfsborgs fördel.

På ett vårsoligt och härligt Grimsta tog BP emot Elfsborg på torsdagskvällen. Båda lagen kommer från tunga förluster för bara några dagar sedan. Efter första kvarten är Elfsborg det något piggare laget och skapar några hyggliga lägen när BP sjunker för långt ner i eget straffområde.

Efter en onödigt hård tackling får Christopher Brandeborn gult kort i 17:e minuten. Elfsborg spelar mer på snabba långa djupledsbollar som skapar lägen. När BP försöker med sitt tålmodiga passningsspel tappar de alltsom oftast bollen på mittfältet. Elfsborg täcker skickligt ytorna och pressar högt liksom Hammarby gjorde i måndags för att störa BPs speluppbyggnad tidigt.

Efter ännu en långboll i djupled ut till Simon Lundevall på vänsterkanten vänder Lundevall upp och serverar Alex Dyer en perfekt passning, men Dyers avslut styrs via Rauschenberg som lyckas styra bollen utanför, matchens bästa chans så långt.

Efter halvtimmen spelad är det påtagligt att BP har för lågt tempo i sitt passningsspel och Elfsborg använder snabba spelvändningar med högt tempo.

Återigen en farlig situation i 37:e minuten när Elfsborg bygger upp ett snabbt anfall ut på vänsterkanten till Lundevall som passar in till Ishizaki men Jeahze avvärjer. Minuten efter kommer Elfsborg igen på vänsterkanten men Dyer når inte passningen.

När halvtid kommer kan vi konstatera att när väl BP kommer upp i anfall är de alldeles för omständiga och har för lågt bolltempo för att kunna skapa något, BP saknar aggressivitet och fart. Elfsborg stänger effektivt ytorna och alla farliga lägen hittills har kommit ur snabba spelvändningar, framförallt på vänsterkanten via Jebali och Lundevall.

I andra halvlek börjar BP med högre tempo och större rörlighet, i 50:e minuten skjuter Petrovic farligt från vänsterkanten. Elfsborg fortsätter koncentrera anfallen på vänsterkanten via Adam Lundqvist, Issem Jebali och Simon Lundevall. Farligt Elfsborgsanfall i 54:e minuten där Holmén och Lundevall kombinerar fint till Jebali som nästan resulterar. Elfsborg sticker upp i princip varje minut i halvfarliga lägen, BP tar tid på sig i anfallsspelet och tappar bollen efter dålig kvalitet i passningarna.

I 59:e minuten tacklar Elfsborgs Daniel Gustavsson Petrovic hårt vilket renderar i gult kort. Även Samuel Holmén tacklar Jeahze vårdslöst och får gult kort i 79:e minuten.

I 73:e minuten kommer ännu en hög långboll till en fri Jebali som skjuter rakt på Petric i BP-målet, returen studsar ut och Dyer skjuter hårt utanför Petrics vänstra stolpe. I minuten efter kommer ytterligare en fin långboll från Dyer till Jebali som skottfintar sig förbi Rauschenberg och placerar bollen i bortre hörnet bakom Petric – 0-1 Elfsborg – det målet har Elfsborg sökt efter hela matchen, många långbollar har det varit och till slut gav det utdelning.

BP vaknar till av målet och i 77:e minuten kommer då äntligen det första anfallet med lite fart och genast bränner det till.  Med Omondi inbytt får BP lite bättre fart och just Omondi skjuter ett farligt skott i 80:e minuten men Kevin Stuhr Ellegaard i Elfsborgsmålet räddar. Anfallet efter halkar Petric efter en utrusning och Jebali skjuter från 45 meter men missar öppet mål.

Elfsborg vinner boll på egen planhalva och efter en snabb omställning avslutar Lundevall återigen mitt på Petric. På den efterföljande hörnan springer sig Per Frick fri och nickar in 0-2. Alldeles för passivt försvarsspel av BP där. I 91:a minuten krånglar sig Tim Söderström fri i straffområdet och skjuter i stolpens insida, matchens bästa chans för BP men för sent.

BP förlorar med 0-2 efter en match där man saknar fart, attityd och inställning och gör det onödigt svårt för sig i egna anfallsspelet. Elfsborg spelar smart med snabba omställningar och precisa bollar i djupled som till slut avgör matchen. Ny chans till poäng kommer måndag 23 april då Malmö FF tar emot på Stadion i Malmö. Till dess tränar BP på och slipar på detaljerna.