Kämpaseger på soligt Grimsta

BP vinner Stockholmsderbyt mot ett ineffektivt Djurgården efter en gedigen kämpainsats där ett distansskott från Omondi avgör till 1-0 på Grimsta.  Text: Jennifer Lundgren ...

Text: Jennifer Lundgren

I säsongens första Stockholmsderby på ett Grimsta som badade i sol tog BP emot Djurgården på söndagseftermiddagen. BP har trots sina förluster visat ganska fint spel de senaste matcherna medan Djurgården haft lite oflyt i senaste matcherna med några sena baklängesmål. Intressant med flera fd BP-spelare i Djurgårdens startelva, Jacob Une Larsson, Felix Beijmo och Jonathan Augustinsson.

I fjärde minuten, efter en fint slagen frispark av Kevin Walker, nickar Tinotenda Kadewere farligt men Petric räddar på mållinjen. I elfte minuten skallar Jonatan Augustinsson ihop med Eric Omondi och spräcker ögonbrynet och tvingas byta, in kommer Jesper Karlström och ersätter.
Långsamt tempo och sönderhackat spel pga Augustinssons skada och andra spelavbrott har gjort första kvarten ryckig. Marcus Gustafsson lägger en utmärkt frispark i 19:e minuten där Martin Rauschenberg språngnickar på nära håll men Isaksson fantomräddar, på returen missar först Sandberg Magnusson och sedan Ajeti i princip öppet mål från två meters håll. Jättechans för BP.

I 24:e minuten skapar Djurgården en snabb spelvändning där Petric missbedömer en utrusning, Djurgårdens Radetinac nickar förbi en utrusande Petric och får bollen på mål från snäv vinkel men BP:s Fritiof Björkén bröstar bort på mållinjen.

Halvvägs in i första halvleken kolliderar ena assisterande domaren med en matchfunktionär och fick i samband med kollisionen en flaska i huvudet, något som behövde redas ut i ett matchmöte. Matchen återupptogs efter cirka 15 minuters avbrott.

Efter bara en minut spelad efter avbrottet skjuter Eric Omondi ett skott en bra bit utanför straffområdet som studsar en gång strax före Isaksson och går in i mål – 1-0 för BP. Det såg mycket märkligt ut, men BP kan bara tacka och ta emot, möjligen fick Isaksson solen i ögonen.

Djurgården får energi efter baklängesmålet och har några fina anfall, framförallt är det återigen Kadewere som i 35:e minuten skjuter ett skott som touchar en försvarare och går precis utanför. Annars fortsätter matchen i långsamt tempo och ganska ostrukturerat spel från båda lagen.

Långsamt spel på mittplan varvas med blixtrande anfall från båda lagen, i 40:e minuten kombinerar sig Djurgården fram till vänster i straffomårdet och en fri Radetinac skjuter mitt på Petric.

Slutminuterna av första halvlek äger Djurgården bollen men får inte ut mycket av sitt spel, man har egentligen bara Kadewere längst fram som stundtals oroar BP-försvaret.

Första halvlek har hackats sönder pga skador, spelavbrott med olyckan för assisterande domaren så matchen har inte fått någon rytm riktigt.

Andra halvlek börjar avvaktande, Jesper Karlström går hårt åt Ajeti i 47:e minuten och får gult kort. Första kvarten är det mest spel på mittplan, Ajeti kommer fram i en fin chans i 62:a minuten och Isaksson tvingas till en jätteräddning. Strax efteråt skjuter Aliou Badji i ribban, Djurgården inte turen med sig.

Matchen står och väger, mycket kamp om bollar och ställningskrig där båda lagen sticker upp emellanåt i ganska fina anfall. Men i långa stunder är det inget skönspel.

BP byter anfallaren Ajeti mot försvararen Öhman i ett försök att slå vakt om sina 1-0 ledning. Djurgården trycker på för en kvittering men saknar kvalitet i avsluten som mest består av inlägg som inte resulterar. Djurgården får en hel del hörnor men BPs försvar håller god kvalitet denna eftermiddag.

Hela BP-laget faller ner djupt och gör det väldigt svårt för Djurgården att skapa något. Kadewere får en bra chans i 82:a minuten efter ett fint inlägg men nickar över. Djurgården forcerar med höga inlägg i slutskedet in i straffområdet gång på gång men några farligheter skapas egentligen inte. Efter en dubbelhörna i slutminuterna är Andreas Isaksson uppe i straffområdet och får en halvchans men missar.

Skönt med seger för BP – det behövde verkligen laget. Nu tar vi nya tag inför bortamatchen mot Sundsvall lördag 12 maj 16.00.