Ordförandebloggen #16: Magister Söderström

Ordförandebloggen #16: Magister Söderström

Share

Ordförandebloggen #16: Magister Söderström

Tommy Söderström. Trotjänaren. Mannen, myten, legenden. BPs sportchef på ungdomssidan. Eldsjäl för knattefotboll och scout i en och samma person. Nästan alla känner till Tommy Söde ...

Tommy Söderström. Trotjänaren. Mannen, myten, legenden. BPs sportchef på ungdomssidan. Eldsjäl för knattefotboll och scout i en och samma person. Nästan alla känner till Tommy Söderström. I BP, i Sanktan, i Stockholmsfotbollen, i fotbollssverige, men också internationellt. Tommy började som tränare i BP när han var 17 år, och har nu varit sportchef för ungdomssidan i många, många år. Tommy tackade ja till jobbet på BP:s kansli när tidigare klubbdirektören Ola Danhard ringde den 10:e mars 1986, för snart 31 år sen.

Å ena sidan ansvarig för BPs ungdomsverksamhet, från knatteskolan med alla 6- och 7-åringar i verksamheten, till alla ungdoms- och utvecklingslag t o m 19 års ålder. Oavsett tid på dygnet ses Tommy prata med föräldrar och ledare runt om på planer, eller kommer körandes när ledare saknar passerkortet till inomhushallar, bollar, spelare eller annat. Å andra sidan finns en uppfattning att Tommy snor alla lovande spelare till BP. Vad är Tommys arbetsbeskrivning? Vem är han egentligen? Bästa och roligaste anekdoter i BP genom åren? Tommys syn på ungdomsfotboll och utveckling av spelare?

Arbetsbeskrivningen för rollen som Sportchef Ungdom (dvs Tommys roll) är ett ”multijobb” för en sann eldsjäl och trotjänare i BP. Några exempel på ansvarsområden:

• Ledarrekrytering till Ungdom (idag ca 700 ideella ledare för 250+ lag, samt ledare till knatte- och fotbollsskolan)
• Lagindelningar och lagsammansättningar (både efter knatteskolan och alla förändringar varje år och över tid)
• Årsledar- och åldersgruppträffar (halvårsvis)
• Knatteskolan (6-7 år)
• Ungdomslagen (8-19 år)
• Utvecklingslagen (10-19 år)
• Lag-/medlemskontakter 24/7 (dvs i princip dygnet runt alla dagar i veckan…)
• Tillsammans med ungdomskonsulent behjälplig vid fördelning av träningstider till alla lag (i huvudsak utomhus, men även inomhus)
• Deltagande vid alla aktiviteter på ungdomssidan under året
• Ledar- och spelarrekrytering till akademin tillsammans med ansvariga för akademin
• Externa kontakter med intressenter i fotbollssverige såsom andra klubbar, cuparrangörer, förbundsrepresentanter (SvFF och StFF), scouter och agenter mm…
•…samt alla saker som bara händer i Europas största fotbollsklubb en ”vanlig dag på jobbet”

Det är inte för inte som Tommy är BP skolans ”Magister Söderström”. De IT relaterade administrativa delarna av verksamheten är kanske inte Tommys styrka, teknikintresset har aldrig funnits. Men koll på detaljerna har han, och bland ledare, spelare och föräldrar är Tommy kung ute på fotbollsplanerna. Nedan några citat från press genom åren, och några kommentarer från ett eget samtal med Tommy, utifrån lite olika perspektiv på fotbollen och BP:s enorma verksamhet. Om:

Passion:
”Med facit i hand kan jag bara säga att jag gillar det här. Det här jobbet är lika roligt idag som när jag började, det räcker med att se en 10-åring trixa med bollen så är man såld. Att ha fått följa mängder av spelare från BP:s knatteskola i 6-årsåldern, till att dra på sig den gula landslagströjan och slå igenom i de stora lagen i de stora europeiska ligorna, det är en fantastisk upplevelse.”

BP-modellen:
”Alla som vill får spela i BP tills de fyller 19 år, givet att vi kan rekrytera ideella ledare till alla lag, påpekar Tommy och tillägger att bredden är klubbens verkliga styrka.”

Engagerade föräldrar:
”Om folk visste hur mycket av min tid som går till att spelare, eller ännu oftare deras föräldrar, ringer för att få börja spela fotboll i BP, eller åtminstone för att komma och provträna. Till 99 procent är det föräldrar själva som ringer för att få, oftast sin son, med i något lag. Det blir väl så med BP:s starka varumärke och en obruten historik med egenfostrad talangutveckling. I de allra flesta fall råder jag spelaren att stanna kvar i sin nuvarande klubb.”

Egenfostrade spelare:
”Ungdomsverksamheten betyder ju allt, det är ju den stora basen. På killsidan är det många av killarna som går hela vägen upp till A-laget. För några år sen i Superettan var 20 av 23 spelare egna killar, varav 12-13 av dem hade börjat i knatteskolan i sexårsåldern utan tänder. Ambitionen är att det ska se ut på precis samma sätt på flicksidan inom några år.”

Egenskaper:
”De viktigaste egenskaperna för att lyckas som fotbollsspelare är en egen inre drivkraft, tålamod och karaktär. Jag minns för många år sen när jag var med på IFK Göteborgs sommarproffs, en fotbollsskola för talanger. 15 killar satt helt tysta i omklädningsrummet med huvudet i knät under viss anspänning. Plötsligt kommer det in en lika ung spelare med väskan på axeln, ställer sig i mitten av omklädningsrummet och säger: Grabbar nu ska vi ha en riktigt kul vecka. Det var Johan Elmander. Det viktigaste är just att ha roligt. ”

Kungafamiljen:
I BP:s klubbhus invid hemmaarenan Grimsta IP finns ett porträtt av prins Carl Philip som pryder ena väggen. Prins Carl Philip är hedersmedlem i BP. Han spelade flera år i BP:s 79:or. ”En riktig kämpe på plan.” minns Tommy, som kommer ihåg de flesta spelare som passerat revy i föreningen genom åren.

Sammanfattningsvis gör Tommy en enorm arbetsinsats i BP. Både en samhällsinsats i Västerort genom de ca 18.000 barn och ungdomar som har spelat fotboll i BP (även om Tommy inte har varit med från den allra första början…), och en stor insats för svensk fotboll genom alla de talanger som har fostrats i BP, och senare blivit landslagsspelare. Förberedelserna är redan igång för fullt inför ännu en ny säsong, med nya årskullar, nya ledare, nya lag, nya knattar, nya träningar och matcher, nya talanger samt en oherrans massa telefonsamtal, mejl och praktikaliteter som kräver sin dagliga hantering..

Fredrik Bergholm
Styrelseordförande

För tidigare ordförandebloggar, klicka på kategorin Ordförandebloggen.

Appendix
Många är de talanger som kommit ut i proffslivet under Tommys alla år i BP. Några exempel på BP-fostrade spelare som nu är ute i det europeiska proffslivet är Albin Ekdal (Hamburg), John Guidetti (Celta Vigo), Ludwig Augustinsson (FC Köpenhamn), Simon Tibbling (Groningen), Joel Asoro (Sunderland), Miiko Albornoz (Hannover 96), Joseph Colley (Chelsea), Kristoffer Nordfeldt (Swansea), Nabil Bahoui (Hamburg), Thomas Isherwood (Bayern Munchen), Dejan Kujulevski (Atalanta) och Hampus Finndell (Heerenveen). Andra exempel på namnkunniga ungdomsspelare i BP genom åren är Babis Stefanidis, Bojan Djordjic, Pascal Simpson, Tomas Antonelius (tidigare Gustavsson), Magnus Pehrsson, Nils-Erik Johansson, Pablo-Pinones Arce, Daniel Majstorovic, Joel Riddez, Richard Spong, Daniel Sjölund, Jacob Une Larsson, Michael Almebäck, Mauricio Albornoz, Stefan Silva, Anders Bååth, Tim Björkström, Jesper Karlström, Stefano Vecchia Holmqvist, Ola Larsson, Nicklas Carlsson, Kristoffer Björklund, Philip Haglund m fl, samt förstås många av spelarna i BPs nuvarande herrtrupp.