Storseger mot Morön!

Det blev en skrällartad bortaseger för BP i Skellefteå, när man på söndagen vann med hela 4-0 mot serietvåan Morön BK. En mycket väl genomförd försvarstaktik kombinerad med en for ...

Det blev en skrällartad bortaseger för BP i Skellefteå, när man på söndagen vann med hela 4-0 mot serietvåan Morön BK. En mycket väl genomförd försvarstaktik kombinerad med en fortsatt effektiv anfallslinje la grunden till den sköna viktorian.

Text: Tore Kleist
(På bilden: Wilma Wärulf)

BP skrällde på söndagen med en storseger mot topplaget Morön BK. Det var första matchen för året som topplaget inte gjorde något mål, vilket ju också var fallet när BP häromsistens besegrade AIK.
– Tjejerna gör en jättefin arbetsinsats, sa den nöjde tränaren Marcelo Fernández efter matchen. Det är en mogen prestation där vi i stort har bra kontroll på deras anfallsvapen Guillou och Dowd.

Matchen inleddes med ett markant bollinnehav för Morön. BP var då något pressat, men visade från början upp ett fint försvarsspel och närmare än ett par hörnor och en nick till målvakten Josephine Frigges famn kom inte hemmalaget. I stället blev det BP som i tjugonde minuten tog ledningen med sitt första avslut på mål. Wilma Wärulf fick till en perfekt vänsterskruv på en frispark från högerkanten och bollen seglade in i bortre krysset. Matchbilden var sedan ganska likartad hela speltiden, med ganska mycket boll för Morön och ett mycket disciplinerat positionsspel från BP där man oftast framgångsrikt styrde bort anfallen från de farligaste områdena. Man visade också att de senaste matchernas målproduktion inte varit någon tillfällighet. När anfallslinjen Tempest-Marie Norlin, Emma Lundh, Michelle Rojas Flores och Mathilda Johansson Prakt fick chansen var de ständigt farliga. I trettionde minuten tog sig Rojas Flores fram centralt och hittade Johansson Prakt till vänster. Som den rutinerade målskytt hon är kunde hon ganska enkelt skjuta förbi målvakten fram till en tvåmålsledning. Det skulle bli ännu ett snyggt mål före paus. Emma Lundh fick bollen från Norlin på högerkanten och fick till en strålande lobb över en ställd målvakt. Som så ofta fick Lundh det svåra att se så underbart enkelt ut.

I andra halvlek kom Morön närmare ett mål med bland annat två ramträffar och ett antal avslut som krävde fina ingripanden från Josephine Frigge. BP behöll ändå oftast lugnet och fortsatte att skapa farliga omställningar. Normalt känns en tremålsledning ganska lugn, men med tanke på Moröns säsong hittills kändes det inte tryggt förrän BPs fjärde mål kom i 83:e minuten. Tempest-Marie Norlin slog in en boll, den här gången från vänsterkanten, och innan den nådde en offensivt springande Alexsandra Lobanova stöttes den in i eget mål av en försvarsspelare.

Det var en match där BP nog lyckades nästan fulländat med sina taktiska drag mot ett lag som tidigare gjort 42 mål på tretton matcher. Vi fick se ett försvar som stod rätt i positioner, ständigt hjälpta av ett hårt arbetande mittfält. Det är kul att se hur spelarna har fysiken att jobba hårt med löpningar i båda riktningarna. Första BP-bytet gjordes först i 75:e minuten, och resterande kom i form av ett kvadrupel(!)byte när matchen var avgjord.

BP ligger kvar på fjärde plats, nu endast en poäng efter Hammarby som överraskande förlorade hemma mot Alingsås. Kanske att man faktiskt nu vågar titta ytterligare högre upp där Morön på andra plats är fem poäng före. I nästa omgång gästas Grimsta av just Hammarby, på lördag 6 september.

Fakta Elitettan match 14 (omgång 18)
Morön BK – BP
0-4 (0-3)
Mål:   BP: Wilma Wärulf 20, Mathilda Johansson Prakt 30, Emma Lundh 39, Självmål 85
Varningar: Morön: Agnes Brännström BP: –
Domare: Roland Adelsson
Publik: ingen uppgift