Tredje raka!

Genom en lyckosam andra halvlek kunde BP rycka ifrån i söndagens möte med Mallbackens IF. Slutsiffrorna skrevs till hela 4-1 och BP tog därmed sin tredje raka seger i Elitettan. ...

Text & foto: Tore Kleist
(På bilden: Maja Wiklander & Alexsandra Lobanova)

Genom segern tog sig BP upp på en imponerande tredjeplats med sina 12 poäng. Laget såg redan i första halvlek ut att vara stärkt av den senaste tidens framgångar.
– Ja, jag tycker att spelarna utstrålar ett bra självförtroende, sa sportchefen Staffan Jacobsson efter matchen. Vi är stabila och har rätt bra kontroll hela matchen egentligen.

Första halvleken inleddes chansfattigt och utan något större underhållningsvärde. Så småningom tog BP över mer och mer av spelet och belönades med ett antal hörnor. I förra matchen mot Kvarnsveden ledde nästan varje hörna till en chans, men nu lyckades inte BP få till det mot ett duktigt försvar. Det blev ändå på en hörna som ledningsmålet till slut kom. Wilma Wärulfs vänster innerskruv hittade Elin Bergkvists huvud vid närmaste stolpen, och Mallbackens målvakt Elin Svahn hade inget att göra på skarven från nära håll. Hemmalagets glädje blev kortvarig; bara ett par minuter senare ledde ett missförstånd i BPs försvar till att målvakten Josephine Frigge plockade upp en bakåtpassning från Bergkvist och domare Torkelsson hade bara att blåsa för indirekt frispark strax utanför BPs målområde. Mallbackens vänsterback Felicia Edgren stänkte resolut upp bollen högt i BPs mål. Domaren bedömde först att bollen endast hade träffat ribban, men efter samtal med sin assisterande på linjen godkändes kvitteringen. Maja Wiklander startade för första gången i rollen som ”tia”, alltså som framskjuten mittfältsspelare. Hon personifierade allra mest Jacobssons ord om bra självförtroende med hårt arbete med och utan boll, och med många fina bollmottagningar i uppspelen.

I andra halvlek fick BP tidigt utdelning. I 48:e minuten sågade sig inbytta Michelle Rojas Flores, Maja Wiklander och Emma Lundh sig snyggt igenom bortaförsvaret och Lundh kunde avsluta ensam med målvakten. Några minuter senare erövrade Wiklander bollen halvvägs in på Mallbackens planhalva, drev framåt och sköt ett lågt, välplacerat skott från 25 meter. Självförtroende var ordet! Mallbacken gjorde ett försök att komma tillbaka, med omställning till trebackslinje. Man var nära en reducering då Emma Eriksson träffade ribban och lite senare fick Josephine Frigge sträcka sig ordentligt mot sitt kryss på en frisparkslyra från Felicia Edgren (skjuter hon hårdast i serien?). Med fem minuter kvar punkterades matchen då Julia Olsson hittade Michelle Rojas Flores med en suverän cross, och Rojas Flores vände inåt till sitt specialläge. En perfekt högerskruv mot bortre stolpen, och matchen var avgjord.
– Det var en skön seger, och det är starkt att ha plockat nio poäng på en vecka, fortsatte tränaren Marcelo Fernández. Speciellt kul var det att se hur vi inleder andra halvlek.

Förutom vid situationen som föregick baklängesmålet gjorde försvarslinjen en stabil insats. Inte minst var det roligt att se Sofia Parkner i sin andra seriematch för BP. Hon är följsam och har bra placeringsförmåga, och har i de två matcherna också visat upp ett lovande passningsspel. Maja Wiklander, som i andra halvlek tog ett kliv ner, är mitt val till matchens lirare, men jag vill också lyfta laginsatsen där spelare som inte märks så mycket i avgörande situationer hela tiden arbetar hårt utan boll. Det behövdes mot ett ganska svårt motstånd.

Nästa match för BP spelas på lördag 11 juli, då IFK Kalmar tar emot på Gröndals IP.

Fakta Elitettan match 5 (omgång 13)
BP – Mallbackens IF Sunne
4-1 (1-1)
Mål: BP: Elin Bergkvist 36; Emma Lundh 48; Maja Wiklander 52; Michelle Rojas Flores 85 MIF: Felicia Edgren 39
Varningar: BP: Eldina Ahmić
Domare: Annica Torkelsson